
UWV: 65-plussers als oplossing voor personeelstekorten
Wist je dat in Nederland 1 op de 10 werknemers 60 jaar of ouder is? Een groot deel van hen gaat binnen nu en 7 jaar met pensioen. Daarmee is de vergrijzing een belangrijke oorzaak van de aanhoudende personeelstekorten. Extra fijn dus dat doorwerken na de AOW-leeftijd steeds vaker gebeurt. En zo kunnen 65-plussers óók een deel van de oplossing zijn. Saskia Grit, arbeidsmarktadviseur bij het UWV, legt het uit.

3x meer werkende 65- tot 75-jarigen
Steeds meer 65-plussers hebben betaald werk, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2003 had 5,5% van de 65- tot 75-jarigen in Nederland een betaalde baan. Daarna steeg dit bijna elk jaar, tot 16,2% in 2022. Een deel van die stijging komt doordat de pensioengerechtigde leeftijd vanaf 2013 stapsgewijs is verhoogd. Ook zonder die verhoging is er sprake van een groeiend aantal 65-plussers met betaald werk. Vóór 2013 nam het aandeel 65-plussers ook al duidelijk toe. De toename doet zich bovendien na 2013 ook voor bij de 70- tot 75-jarigen, waar de verhoging van de pensioenleeftijd geen rol speelt.
Voordelen voor werkgevers én werknemers
De stijging van het aantal werkende AOW-gerechtigden is ook aan de vele voordelen te wijten. Er zijn namelijk veel voordelen te bedenken, voor werkgevers én werknemers. Zo zijn werkende AOW'ers niet alleen een eventuele oplossing voor personeelstekorten, maar is dit ook een manier om kennis en ervaring te behouden. Als AOW'er levert doorwerken ook voordelen op. Naast extra inkomen, wat geen invloed heeft op de hoogte van de AOW-uitkering en het aanvullend pensioen, heeft doorwerken nog een aantal andere positieve bijkomstigheden. Denk hierbij aan routine, uitdaging, sociale contacten en de nodige voldoening.
Meer lezen?
Saskia Grit schreef onlangs een column voor ons, waar je nog meer leest over AOW'ers als oplossing voor de krappe arbeidsmarkt.
Bron: UWV